Om arbetsmarknad, sysselsättning och arbetslöshet
Inledning
”Jobben” är alltid en het potatis i valtider. Om det är Alliansens eller Oppositionens jobbpolitik som är bäst får du bedöma själv, men jag tänkte med denna artikel ge dig en kartläggning över arbetsmarknadens uppbyggnad samt en bild av hur sysselsättning samt arbetslösheten ser ut i Sverige. I slutet av artikeln får du även ett par tips på hur du kan skydda dig mot arbetslöshet.
Arbetsmarknadens uppdelning
Uppdelningen av Sveriges arbetsmarknad ser ut så här:
Sveriges befolkning -> Befolkning i arbetsför ålder, dvs 15-74 år -> I arbetskraften, dvs sysselsatta och arbetslösa – > I arbete samt de som är frånvarande hela veckan på grund av exempelvis sjukdom.
Sysselsättning
Definitionen av sysselsättning är personer som utför någon form av arbete, minst 1 timme, antingen som avlönad arbetstagare, som egen företagare eller oavlönad medhjälpare i företag som tillhör familjemedlem. Även personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program räknas som sysselsatt.
Den senaste statistiken visar att det finns 4,643 miljoner sysselsatta i Sverige. Sysselsättningen påverkar väldigt mycket hur bra ekonomi ett land har. Om man jämför den senaste sysselsättningsstatistiken med hur det såg ut exempelvis under finanskrisen 2008 så ligger den på samma nivå. Jämför man ytterligare ett par år tillbaka, exempelvis 2005, så har sysselsättningen utvecklats positivt då den vid det laget låg på ca 4,4 miljoner sysselsatta.
Arbetslöshet
Definieras som personer som är utan arbete men som söker arbete och ”står till arbetsmarknadens förfogande”. Exempelvis rika personer som själva valt att inte jobba räknas alltså inte som arbetslösa.
Statistiken från Statistiska Centralbyrån säger att arbetslösheten låg på 7,7 % under Mars, 2012. Siffran visar andelen av de som som ingår i arbetskraften (15 år-74 år) som är arbetslösa. 7,7 % av arbetskraften motsvarar 389 000 personer. Mellan 2005 – 2008 så minskade arbetslösheten men i samband med finanskrisen så ökade den något. Arbetslösheten är störst bland ungdomar mellan 15 år – 24 år, där den ligger på ca 25 %.
Om man tittar på arbetslöshetsstatistik från andra europeiska länder så har Norge den lägsta arbetslösheten på ca 3,1 % medan Spanien har sämst arbetslöshetsstatistik då den ligger på ca 25 %.
Tips på hur du kan skydda dig mot arbetslöshet
– Fortbilda dig: Eftersom de Svenska företagen mer och mer styrs av den globala marknaden så påverkar det också jobben då det hela tiden kommer nya krav på vilka kompetenser som krävs för att producera de varor och tjänster som efterfrågas på den globala marknaden. Därför är det smart att göra sig mer attraktiv genom att gå så mycket internutbildningar man kan. Det är även smart att gå helg- och kvällskurser för att exempelvis lära sig ett nytt språk.
– Visa ditt värde: För din arbetsgivare så måste det vara lönsamt att ha dig som anställd. Det kan därför vara smart att skriva ner de bedrifter, projekt och liknande som du genererat. Dessa kan du sedan ta upp och berätta om på lönesamtal och övriga ”one to ones” med din arbetsgivare, så att du så gott det går visar vad du är värd för företaget.
– Försäkra dig: Se till att du har gått med i a-kassa och tecknat en inkomstförsäkring så att du har ekonomin tryggad om om du skulle bli uppsagd. Detta ger dig tid att hitta ett nytt jobb om du skulle bli uppsagd.