Hur får man en snabb skilsmässa?
Den som gillar statistik kan snabbt utläsa att över 20 000 äktenskap slutar med skilsmässa varje år. De flesta av dessa personer vill få skilsmässan ”överstökad” så snabbt som möjligt.
Ofta är en skilsmässa slutet på en lång process där man till sist insett att äktenskapet inte fungerar längre och att man snarast möjligt vill börja om sitt nya liv. Gärna redan igår om möjligt.
Emellertid är det inte alltid möjligt att få en skilsmässa beviljad per omgående. Förutom domstolens handläggningstid finns det regler om betänketid vilka är ”tvingande” även om makarna är helt överens om skilja sig.
En skilsmässa måste föregås av betänketid om någon av följande förutsättningar föreligger:
- om någon av makarna har hemmavarande barn under 16 år, eller
- någon av makarna inte vill skiljas.
Betänketiden är minst sex månader och högst tolv månader. I praktiken innebär reglerna att någon av makarna efter sex månader men inte senare än tolv månader efter ansökan om skilsmässa måste lämna in en ansökan om fullföljd av skilsmässan till tingsrätten.
Fullföljer inte någon av makarna ansökan inom denna tidsperiod ”faller” ansökan och makarna är fortsatt gifta. Vill någon av dem därefter skiljas måste hela proceduren göras om.
Reglerna om betänketid är tvingande och är inte möjliga att kringgå även om makarna är helt ense om skiljas och är beredda att skriva under alla möjliga papper. Har någon av makarna hemmavarande barn under 16 år är det därför aldrig möjligt att skilja sig på kortare tid än sex månader. Till detta ska dessutom läggas domstolens handläggningstid.
Behöver skilsmässan inte föregås av betänketid är det i princip möjligt att erhålla en skilsmässa på endast ett par dagar. Det enda som egentligen förhindrar detta är domstolens handläggningstid vilken varierar från domstol till domstol.
Vad som är viktigt när man ansöker om skilsmässa och vill ha den snabbt beviljad är att skilsmässoansökan är korrekt utformad och att alla nödvändiga handlingar finns bifogade till ansökan.
Finns det några felaktigheter i ansökan eller det saknas några handlingar kommer domstolen att skicka ut ett brev med ett s k ”kompletteringsföreläggande” där det anges vilka handlingar eller uppgifter som saknas. Detta leder i princip alltid till att handläggningen drar ut ett par veckor i tiden.
Är man osäker på hur ansökan ska utformas, vilka yrkanden som ska framställas, vilka handlingar som ska finnas med, var ansökan ska skickas eller var, när och hur ansökningsavgiften ska betalas m m bör man tveklöst försöka få hjälp med att upprätta ansökan. På så sätt undviker man att ge in en felaktig ansökan som ofelbart leder till att den snabba skilsmässan uteblir.
För den som vill ha hjälp är ett alternativ att anlita en advokat som är specialiserad på skilsmässojuridik. Detta kräver att man först finner en lämplig familjerättsadvokat, bokar en tid när advokaten är tillgänglig för att därefter bege sig till advokatens kontor på den utlovade tiden. Dessutom måste man betala för advokatens arbete vilket nästan undantagslöst innebär ett antal tusen kronor.