Graviditetspenning – Hur fungerar det?
Jämte barnbidrag, föräldrapenning och barnpension så är graviditetspenning ännu ett i raden av socialpolitiska åtgärder som är till för att stötta och främja barnfamiljer i Sveas rike.
Gällande graviditetspenning så kan man nog med ganska bra fog säga att det är långt ifrån lika välkänt som exempelvis barnbidraget eller föräldrapenning. Men likväl så är det en viktigt åtgärd som administreras och utbetalas av Försäkringskassan. Därför tänkte jag genom denna artikel ta tillfället i akt och berätta lite mer om denna penning och hur den fungerar.
Vad är graviditetspenning för något?
Graviditetspenning är en ekonomiskt ersättning som kan utbetalas till gravida mammor. Det hör man ju nästan på namnet för den delen. Tidigare har detta penningbidrag även gått under namnet Havandeskaps-penning. Men nuförtiden är det alltså graviditetspenning som gäller.
Syftet med penningen är att bistå gravida mammor som inte har möjlighet att utföra sitt jobb på ett säkert sätt på grund av graviditeten. Det är alltså inte alla gravida mammor som kan åtnjuta detta bidrag. Istället så är det endast de som har ett farligt jobb.
Med farligt jobb menas exempelvis jobb som är tunga, påfrestande och enformiga ur ett fysiskt perspektiv. Även jobb där man kan hamna i kontakt med giftiga ämnen som kan skada både mor och barn hamnar i kategorin ”farliga jobb”.
Det är dock inte bara att ansöka hos sin arbetsgivare om Graviditetspenning och sedan få den utbetald hux flux. Arbetsgivaren har både skyldighet och rättighet att i första hand försöka hitta andra, lättare och mindre farliga, arbetsuppgifter till den gravida mamman.
Om arbetsgivaren lyckas med detta så är det den kommande mammans skyldigt att acceptera de nya arbetsuppgifterna. I regel så sker denna omplacering i samförstånd mellan den anställde och arbetsgivaren och förhoppningsvis så har de en god relation sedan tidigare och kan därför nå en uppgörelse som passar båda ”parter”.
I samband med ansökningen av Graviditetspenning så måste den kommande mamman ange om hon vill ta ut en hel, halv, en fjärde-dels eller tre fjärde-dels dag. Dessa dagar motsvarar den princip som används i föräldrapenning samt sjukpenning.
Hur fungerar reglerna i Graviditetspenning?
Ja det är en bra fråga och precis som när det gäller försäkringar och andra förmåner och bidrag så är det bra att läsa på om villkoren innan man ansöker om Graviditetspenning så att man är så förberedd som möjligt samt ökar sina chanser att bedömningen av arbetsgivaren blir som man tänkt sig.
Övergripande fungerar reglerna såhär: Den gravida mamman kan endast få detta penningbidrag om arbetsgivaren misslyckats med att omplacera personen i fråga till mindre riskfyllda arbetsmoment.
Förutsättningen för detta är att den gravida mamman förvarnat arbetsgivaren minst 1 månad innan hon önskar få ut bidraget. Vidare så godkänner inte Försäkrings-kassan att Graviditetspenning tas 10 dagar innan den beräknade förlossningen.
Dessa dagar skall istället tas av de föräldrapenningsdagar som man som förälder är berättigad till enligt den så kallade föräldraledighetslagen.
Genom denna artikel hoppas vi att du lärt dig lite mer om om Graviditetspenning, och om du just nu är gravid och den planerade förlossningen närmar sig.
Lycka till!