Hur ansöker man om uppehållstillstånd i Sverige?
Den som är utländsk medborgare men som av någon anledning vill bo i Sverige, antingen tillfälligt eller permanent, måste ansöka om uppehållstillstånd. Detta tillstånd finns i olika varianter, beroende på den sökandes situation.
Det kan till exempel handla om så kallad anhöriginvandring, då den sökande har familj som är svenska medborgare. I dessa fall måste den sökande oftast kunna bevisa att de har en seriös relation med den svenska medborgaren och att denna har möjlighet att försörja sig själv under en viss tid i landet.
Ett annat exempel på uppehållstillstånd är ett arbetstillstånd. Detta innebär att en arbetsgivare vill anställa en utländsk medborgare, till exempel för att denne besitter en särskild kompetens. Dessa tillstånd går ofta ut efter en bestämd tid och kan ofta behandlas snabbare än tillstånd som ger den sökande möjligheten att bo i landet under en längre tid.
Hur går man tillväga för att ansöka?
Migrationsverket är den statliga myndighet som behandlar ansökningar om uppehållstillstånd. För att ansöka bör man först och främst kontakta Migrationsverket eller besöka deras hemsida.
På hemsidan finns formulär som kan fyllas i och skickas in, samt ytterligare information om hur lång tid det kommer ta för ansökan att behandlas. En normal väntetid brukar vara mellan 7 och 9 månader, även om detta kan variera beroende på hur många ansökningar som Migrationsverket behandlar i nuläget.
Asylsökande
De som ansöker om asyl i ett land som är medlem i EU, har inte rätt att själv välja land, utan måste ansöka om asyl i det närmaste land som personen kan ta sig till utan fara för dennas välbefinnande.
Många asylsökande som anländer till Sverige smugglas in av människor som tar betalt för detta, och det finns många exempel på asylsökande som under färden far illa eller behandlas dåligt. Sverige har i flera fall också fått kritik för att inte följa barnkonventionen när det gäller ansökningar om asyl.