Fördelarna med medlemskap i fackförbund
Av alla de personer som är yrkesverksamma i Sverige, är ett stort antal anslutna till en fackförening eller fackförbund. Även om det kostar lite för att vara medlem i ett fackförbund, finns det många fördelar.
Hur fungerar ett fackförbund?
I princip arbetar en fackförening för rättigheter och arbetsförhållanden för sina medlemmar. De förhandlar, påverkar lagstiftning och använder sitt inflytande för att förbättra arbetssituationen. Ett antal fackföreningar kan gå ihop i ett fackförbund. Det finns också flera centralorganisationer där flera fackförbund är med. Ofta flyter dock gränserna mellan fackförbund och fackföreningar ihop, det handlar lite om samma sak.
Några vanliga fackförbund i Sverige är: Akademikerförbundet SSR, för de som har utbildat sig inom beteendevetenskapliga och samhällsvetenskapliga områden. Jusek, ett fackförbund för jurister, civilekonomer, personalvetare, statsvetare och samhällsvetare. SIF är ett av Sveriges största fackförbund och samlar bland annat IT-folk, industri- och bygganställda, samt mediabranchen.
De flesta fackförbund är anslutna till en av tre centralorganisationer. LO, Landsorganisation i Sverige, samlar arbetare och deras fackförbund. De har varit aktiva i Sverige sedan slutet av 1800-talet, och har kämpat hårt för arbetarnas rättigheter. TCO, Tjänstemännens Centralorganisation, hör man från namnet att de representerar tjänstemän. SACO, är Sveriges Akademikers centralorganisation, och består av 26 självständiga fackförbund. Med dessa tre centralorganisationer, är de flesta fackförbund och yrkesgrupper i Sverige täckta.
Fackförbund har en lång historia i Sverige
Redan på 1800-talet bildades det första fackförbundet i Sverige. Arbetsförhållanden på den tiden var mycket dåliga. Ett av de första krav man ställde var löner som man kunde leva på. Man kämpade också för 8-timmars arbetsdag. Många arbetsgivare gjorde vad de ville med sina arbetare, men när de gick ihop och organiserade sig blev det annorlunda.
Fackförbunden har kommit långt sedan dess. Nu tar man för givet att antal timmar man ska arbeta är lagligen reglerat. Övertid, föräldraledighet, sjukskrivning- det finns kollektivavtal som täcker det mesta. Dessa kollektivavtal är överenskommelser mellan fackförbunden och arbetsgivarna. Efter olika förhandlingar har man kommit fram till ett avtal som båda parter kan skriva under. Fackförbundet arbetar ständigt på att förbättra dessa kollektivavtal, med nya förhandlingar.
Man får ofta andra förmåner när man är med i ett fackförbund. Det är vanligt med inkomstförsäkringar, vilka garanterar en lite högre inkomst om man skulle bli av med arbetet. Med dagens ostadiga ekonomi, är det många som tecknar dessa försäkringar. Om man är med i facket, ingår det ofta en inkomstförsäkring gratis. Det brukar röra sig om en basförsäkring, med möjlighet att betala lite extra för att utöka den.
Man kan välja om man vill vara medlem i ett allmänt fackförbund, eller lite mer specialiserat. Det finns till exempel Unionens fackförbund som är Sveriges största fackförbund. Det vänder sig till alla tjänstemän inom den privata sektorn oavsett lön, position eller utbildning. Unionen fackförbund har över 500 000 medlemmar.
För den som jobbar inom staten kan däremot ST fackförbund vara ett alternativ. De har alltid koncentrerat sig på frågor som statsanställda träffar på. Man får jämföra och se vilket fackförbund man tror kan representera en på bästa sätt. Med tanke på hur många fackförbund som finns i Sverige är det stor möjlighet att hitta ett som passar.