Fackförbunden som förhandlingspartner
Fackförbunden som förhandlingspartner vid löneförhandlingar
Många fackförbund har som vision att medlemmarnas löner hamnar på samma nivå som i Europas ledande länder. Genom att arbeta aktivt med opinionsbildning samt genom att stödja medlemmar och lokalavdelningar i löneförhandlingarna är det möjligt att nå ett löneläge som ligger i nivå med Europas övriga toppländer.
Det som gör den svenska arbetsmarknaden unik i ett internationellt perspektiv är den potential våra medlemmar har genom sin utbildning och kompetens. Syftet med fackförbundens lönestrategiska plan är att frigöra denna potential. Därigenom sätter man alltid den fackliga medlemmen i centrum.
För den enskilde medlemmen innebär detta att ansvaret för den individuella och differentierade lönesättningen förstärks. Lönebildningen koncentreras på den egna kompetensen och kompetensutvecklingen och dess värde för verksamhetens utveckling.
Samtidigt arbetar fackliga organisationer för att förändra attityden i samhället så att löneskillnaderna minskar, samt med att lyfta fram varje individuell yrkeskategori som en viktig och positiv kraft för hela samhällsutvecklingen.
Kollektivavtal för rättvisa löner
I möjligaste mån eftersträvar fackförbund kollektivavtal om löner som reglerar förutsättningarna för den lokala lönebildningen, men det är också viktigt att inom vissa branscher eller verksamheter utveckla en lönebildningsprocess som är helt anpassad till de egna förutsättningarna. Därför arbetar facket aktivt med att stödja medlemmar och lokalavdelningar för att därigenom förbättra lönebildningen på arbetsplatserna.
Krafttag mot diskriminering
Diskriminering av fackmedlemmar i arbetslivet kan medföra sämre lön eller sämre karriärmöjligheter genom att medlemmen på grund av kön, etniskt ursprung eller ålder inte behandlas likadant som andra arbetstagare vid anställning, lönesättning eller befordran.
Fackföreningar arbetar särskilt mot diskriminering av medlemmar på grund av kön, etniskt ursprung eller ålder. Vid flera tillfällen har man gjort olika undersökningar bland medlemmarna för att fastställa förekomsten av diskriminering och föreslagit åtgärder. Facket löser problem på jobbet utifrån dessa studier och man har utvecklat kraftfulla program för ökad jämställdheten inom landet.
Undersökningar har visat att medlemmar födda i Östeuropa och Mellanöstern eller andra icke-Europeiska länder har lägre löner och sämre karriärutveckling än sina kolleger födda i Sverige. Detta är naturligtvis mycket orättvist och ohållbart. Facket anser att det är kompetensen och inte ursprunget som skall ligga till grund för lönesättningen.
Ingångslönen är viktig!
Ingångslönens storlek är direkt avgörande för den framtida löneutvecklingen och således även för den slutlön som individen får. All tillgänglig statistik som finns tillgänglig visar detta. Fackets rekommendationer för ingångslöner skapar ett incitament för medlemmarna att diskutera sin lön, sina arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter med arbetsgivaren.
Fackföreningar driver aktivt frågan om hur man skall kunna förändra lönesättningen på sikt. Att den lön som sätts vid första tillfället är så pass avgörande för vilken lön man kommer få ut under resterande yrkeskarriären är inte rimligt och det borde finnas en ökad flexibilitet från arbetsgivarens sida i detta avseende.
Vanliga frågeställningar:
Är det inte bättre att ställa ett lägre lönekrav så att jag slipper riskera att inte få det sökta jobbet?
– Nej. Är arbetsgivaren intresserad av dig ska han också vara beredd att förhandla om din lön. Om arbetsgivaren vill ha kvalificerad arbetskraft måste han också vara beredd att betala för den.
En seriös arbetsgivare väljer inte enbart den ”billigaste” arbetskraften.
Om jag inte får begärd lön – kan jag då ta upp andra saker än lön?
– Ja. Fundera igenom just dina behov, du har kanske andra förmåner eller villkor som är viktiga för dig.
Med din kvalificerade utbildning har du goda utvecklingsmöjligheter. Satsa på tjänster där du från början kan utveckla din kunskap och kompetens!
Det är viktigt för dig och dina kolleger att du tar chansen till en bättre löneutveckling genom riktiga krav på lön och andra förmåner.
Tänk på att det värde du sätter på dig själv har stor betydelse.
Kom ihåg att erfarenhet och kunnighet har ett högt pris.
Tänk på att du har investerat i en kvalificerad utbildning. Det höjer värdet på din arbetskraft.
Tänk på att om du inte får rätt lön i ditt nya jobb så får dina arbetskamrater vara med och betala vid nästa lönerevision.
Se till att dina villkor – lön, förmåner, utvecklingsmöjligheter – skrivs in i ditt anställningsavtal.