Bra att veta för föräldrar
Som förälder så måste man ändra fokus från sig själv till att ha fokus på familjelivet och i synnerhet på barnen. Man har ju trots allt ansvar för dessa och då är det viktigt att man tar detta. En del i de ansvarstagande som en förälder bör ha är det ekonomiska ansvaret. Man måste ju ha råd att köpa mat, barnkläder och kanske en och annan leksak också.
En viktig del i en barnfamiljs ekonomi är den så kallade föräldraförsäkringen. I föräldraförsäkringen så ingår exempelvis barnbidrag och föräldrapenning och det är genom föräldraförsäkringen som regeringen får ett verktyg som de kan använda sig av om de exempelvis vill främja barnfamiljerna genom ökade anslag.
Föräldrapenning
Vid tidpunkten för denna artikel så har regeringen precis presenterat sin nya budget och i den så gör man vissa ändringar i föräldraförsäkringen, och i synnerhet gällande föräldrapenningen.
Om du inte känner till vad föräldrapenning är för något så kan vi informera om att detta är en förmån som innebär att föräldrar kan få ut ersättning från Försäkringskassan under tiden de är hemma och är föräldralediga. Reglerna för hur föräldrapenningen skall fungera regleras i en lag som heter Föräldraledighetslagen.
Om vi återgår till själva föräldrapenningen så gör den att en förälder kan få kompensation vid föräldraledighet upp till 480 dagar. Och en förälder kan ta ut denna ersättning fram tills att det barn som förälder är föräldraledig för, gått ut det första året i grundskolan.
När man börjar fundera över det här med föräldrapenning så är det ganska naturligt att man även ställer sig frågan hur mycket man kan få ut i pengar genom denna penning. De första 390 dagarna av de totala 480 dagarna baseras på förälderns sjukpenningsgrundande inkomst, brukar även förkortas SGI.
Det finns dock ett tak på denna beräkningsmodell som säger att den sjukpenningsgrundande inkomsten som föräldrapenningen beräknas utifrån inte kan bli över 440 000 kr (2012) per år. Lite förenklat kan man säga att den sjukpenningsgrundande inkomsten är årslön före skatt.
Under de sista 90 dagarna av föräldraledigheten så får man en mindre ersättning som brukar kallas grundnivå eller lägsta-nivå. I skrivande stund så ligger denna ersättning på 180 kr /dag. I skrivande stund så har dock regeringen precis presenterat sin budget och i den så föreslås att höja denna grundnivå till 225 kr/månad, vilket kan utgöra en positiv skillnad för vissa barnfamiljer.
Barnbidrag
En annan del i föräldraförsäkringen är barnbidraget. Barnbidraget är helt enkelt ett bidrag som föräldrar kan få för varje barn som de har. Storleken på barnbidraget är lite olika beroende på hur många barn som finns i familjen. Iallafall om man även räknar med det så kallade flerbarnstillägget.
Men om vi i denna artikel håller oss till just barnbidraget så är det för närvarande 1050 kr per barn och månad. Min gissning är att detta är ett välkommet och välbehövligt bidrag för många barnfamiljer i vårt avlånga land. Barnbidraget utbetalas i regel från dess att barnet föds till dess att barnet fyllt 16 år, då man i regel får ut studiebidrag istället.
Vi hoppas att du med denna artikel fått lite mer kunskap om föräldraförsäkringen!