Information om barnbidrag
Det finns säkerligen tusen saker att tänka på som förälder. Vissa saker är av lite roligare karaktär såsom att exempelvis köpa söta barnkläder eller leksaker. Andra saker är av lite mer administrativ karaktär, såsom att exempelvis fixa med barnbidraget, så att man får det utbetalt på rätt sätt.
Eftersom det förmodligen är viktigare att lösa så att barnbidraget fungerar än att skämma bort barnet med exempelvis leksaker så tänkte jag med denna artikel redogöra lite för hur barnbidraget fungerar. En form av manual helt enkelt för dig som söker information om just barnbidraget och vad detta kan vara bra för.
Till att börja med – Vad är barnbidrag för något?
Barnbidrag är en form av socialpolitisk åtgärd som utformas av staten. Vidare så innebär barnbidraget att man som förälder är berättigad till ekonomisk ersättning från Försäkringskassan för de barn barn man har. Detta är även den största enskilda förmån som staten ger till barnfamiljer i Sverige.
Varför har då barnbidraget tillkommit?
Svaret är att det är mycket viktigt att ett land som Sverige upprätthåller barnafödandet för att på så vi säkerställa framtida tillväxt. Därför har staten valt att stimulera barnafödandet genom att ge denna ekonomiska kompensation till barnfamiljer för på så vi underlätta för dem. Det är ju ingen nyhet att det kostar ganska mycket pengar att skaffa barn, med mat, försäkringar och andra typer av kostnader som de som inte har barn inte har.
Det är alltså inte tänkt att barnbidraget skall gå till föräldrar, utan tanken är att barnbidraget skall bidra till att täcka de merkostnader som det medför att skaffa barn. Alla föräldrar oavsett inkomst får dock samma barnbidrag, vilket innebär att olika föräldrar har olika behov av det, och detta är något som politikerna gärna diskuterar. Det vill säga huruvida barnbidraget skall vara inkomstberoende.
Vem kan få det?
I regel så har ju ett barn två föräldrar. Av dessa två föräldrar så är det en som kan få barnbidraget och om föräldrarna har gemensam vårdnad så kommer de överens sinsemellan om vem som skall få pengarna på sitt konto. Om föräldrarna dock inte gör ett aktivt val kring detta så går däremot pengarna automatiskt till mammans konto.
Kontouppgifter och liknande fyller man i på blanketter som man få av Försäkringskassan. Nuförtiden har även Försäkringskassan en hel del e-tjänster som innebär att man kan registrera sig för barnbidraget direkt på Försäkringskassans webbsida.
Hur mycket kan man få?
Enligt vad riksdagen beslutat så är barnbidraget 2012 på 1050 kr per månad och barn. Kanske inte så mycket för vissa familjer, men säkerligen ett mycket betydande bidrag för många familjer där föräldrarna är låginkomsttagare.
Har man fler barn så kan man dessutom få ett så kallat flerbarnstillägg som innebär att man exempelvis får 150 extra utöver barnbidraget om man har fler barn. Detta flerbarnstillägg varierar sedan med hur många barn familjen har. Syftet med flerbarnstillägget är naturligtvis detsamma som med barnbidraget – att stimulera barnafödandet i Sverige.
Barnbidraget betalas ut från den första månaden sedan barnet fötts och sedan så betalas det ut månadsvis till dess barnet fyllt 16 år, då studiebidraget brukar ta över.